Droge handen | Bepanthen Belgium
Switch Language

Droge handen

Droge handen zijn duidelijk herkenbaar aan een gerimpelde huid vaak met huidschilfers. Ook kun je letterlijk barstjes in de huid van je handen zien. Droge handen ontstaan omdat de huidoppervlakte van je handen het hard te verduren krijgen. Denk aan veelvuldig handen wassen met zeep en wasmiddel in beroepen als kapper, hovenier, etc. Maar ook aan eeltvorming bij belasting van de handen en temperatuurwisselingen in de winter en zomer (uitdroging van de handen).

Een droge huid kan, naast er onprettig uitzien, ook vervelend aanvoelen. Men benoemt dit meestal als een trekkerig gevoel van de huid. De elasticiteit van de huid is weg. Wat kun je eraan doen? Lees verder!

Hoe ontstaan droge handen?

Als de hoornlaag van je huid in een goede conditie is - het juiste vochtniveau heeft en over voldoende vetten beschikt - kan je huid jou optimaal beschermen en voelt de huid soepel (elastisch), zacht en sterk.

Bij droge handen en een droge huid zijn de huidvetten echter afgenomen. Er wordt niet alleen minder vocht vastgehouden, een droge huid is ook minder elastisch. Hierdoor kan de huid bij belasting of intensief gebruik niet soepel meebewegen. In de huid kunnen zelfs oppervlakkige barstjes komen. Mocht de huid barsten dan spreken we van kloofjes die ontstaan als je huid erg droog is. Kloofjes komen het meest voor bij vingers en handen, maar bijvoorbeeld ook op je lippen.

Droge handen en eczeem handen

Je huid bevat van nature een laagje vet dat dient ter bescherming van de huid en houdt de huid soepel en elastisch. Bij veelvuldig handen wassen haalt de zeep het vettige laagje van de huid van je handen. Als dat beschermende laagje mist, kunnen water en andere stoffen de huid binnendringen. Dat zorgt voor droge handen, irritatie en uiteindelijk kan het zelfs voor eczeem op de handen zorgen. Soms werkt regelmatig insmeren dus niet. Is je huid rood en jeukt ze? Dan is er mogelijk sprake van eczeem. Lees meer over eczeem.

Bepanthen® heeft overigens een effectieve oplossing voor eczeemplekken op je handen die makkelijk aan te brengen is op de aangedane huid. Lees meer over Bepanthen® Eczema.

Droge handen crème of droge handen zalf

We benadrukken graag het belang van het vetlaagje op de huid, dat is het geval wanneer de huid in goede conditie is. Bij een verstoorde huidbarrière loop je namelijk meer kans op infecties. Over het algemeen wordt daarom geadviseerd om de handen in te smeren met crème of zalf.

Vaak is het niet nodig om een vette zalf te gebruiken, een lichte crème, zoals Bepanthen® Handcrème, volstaat. Crèmes bevatten meer water, trekken snel in en plakken niet. Best kies je voor een product met veel hydraterende bestanddelen die helpen om het lipidengehalte aan te vullen en het natuurlijke huidherstel te ondersteunen.

Wat te doen bij droge handen?

Heb je eenmaal droge handen, dan kom je er lastig van af. Bovendien komen droge huidplekken vaak op dezelfde plek terug. Hou de huid soepel, zacht en sterk met Bepanthen® Handcrème.

Bepanthen® Handcrème trekt snel in en bevat pro-vitamine B5, waarvan dermatologisch getest is dat het de huid hydrateert, beschermt en het natuurlijke huidherstel ondersteunt.

De Handcrème verzacht je huid voor zachte en verzorgde handen! Meer weten? Lees meer over Bepanthen® Handcrème.

Winterkwaaltje…

Buiten daalt de temperatuur, binnen gaat de verwarming omhoog. Dat betekent een droge atmosfeer én kans op een droge huid. Vooral je handen en je lippen hebben het zwaar. De droge, verharde huid rond je nagels en de ruwe, schrale huid van je knokkels en lippen zijn extra gevoelig. Veel binnen zijn heeft dus ook effect op de huid met name waar de huid blootgesteld is, zoals je handen.

Desinfectiemiddel en droge handen

Graag halen we ook nog even het gebruik van desinfectiemiddelen aan. Momenteel worden deze veelvuldig gebruikt voor extra hygiëne en om besmetting via de handen tegen te gaan.

Let op: desinfectiemiddelen bevatten in de meeste gevallen alcohol om te desinfecteren. Dit werkt goed, maar het nadeel is dat alcohol de huidbarrière nog verder afbreekt, omdat alcohol de handhuid nog verder uitdroogt. Dit heeft een negatief effect op de toch al droge handen.

Bepanthen Curve Image Droge Huid Blauw

Onze producten

Bepanthen Eczema 20g

Bepanthen Eczema

Vanaf de eerste tekenen van lichte tot matige eczeem. Verlicht jeuk en roodheid binnen 30 minuten en ondersteunt het natuurlijke huidherstel. Zonder cortisone.

Bepanthen® Handcrème

Bepanthen Handcrème

Het is optimaal om je handen te helpen met het voorzien van zijn beschermingslaag. Dit kan je doen door de handen geregeld in te smeren met een handcrème zoals Bepanthen® Handcrème. Zijn formule is dermatologisch getest met pro-vitamine B5. De crème trekt snel in, waardoor je je handen snel weer kan gebruiken.

Bepanthol Herstellende Lippencrème

Bepanthol Herstellende Lippencrème

Bepanthol® Herstellende Lippencrème bij droge, ruwe en gekloofde lippen hydrateert en ondersteunt het natuurlijke huidherstel dankzij pro-vitamine B5. Zonder parfum.