Switch Language

Wat is seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem, of eczema seborrhoicum, is een chronische ontsteking van de huid. Deze vorm van eczeem komt met name voor in het gezicht, op het hoofd en op de oren. Kenmerkend aan seborroïsch eczeem is een rode huid met gele, vettige schilfers. Seborroïsch eczeem kan vaak leiden tot jeuk, maar ga vooral niet krabben. Er kan wat aan gedaan worden aan de jeuk en overige symptomen van seborroïsch eczeem!

Komt seborroïsch eczeem veel voor?

Seborroïsch eczeem is een milde vorm van eczeem die veel voorkomt. Ongeveer één op de twintig mensen heeft last van seborroïsch eczeem. Meestal zitten de plekjes in het gezicht, vooral bij de neus, wenkbrauwen en haarlijn. De schilfers zitten vaak tussen de haren, in de wenkbrauwen, tussen de wimpers, achter en in de oren. Ook kan het eczeem voorkomen op de borst, de rug en in de lichaamsplooien.

Waardoor ontstaat seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem kan bij iedereen voorkomen. Seborroïsch eczeem kan erfelijk belast zijn, maar dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn. In onze huid zitten kliertjes die talg maken. Talg is het vette huidsmeer dat onze huid soepel houdt. Bij seborroïsch eczeem is de samenstelling van dit huidsmeer veranderd, waardoor de aanmaak van de huidcellen wordt versneld. Iedereen heeft deze huidcellen, maar in grote aantallen kunnen ze de huid gaan irriteren. Het gevolg zijn een rode huid, jeuk en schilfers (dode huidcellen).

Is seborroïsch eczeem erger tijdens de herfst- en wintermaanden?

Hierboven kon je lezen dat bij seborroïsch eczeem de samenstelling van het huidsmeer veranderd is. Dit kan het hele jaar door voorkomen, maar er zijn een aantal factoren die het seborroïsch eczeem kan verergeren. Denk hierbij aan:

  • Stress
  • Het gebruik van veel zeep

Andere oorzaken hangen samen met het koude weer. Kou en droogte zijn van directe invloed. Kou en droogte zijn ook indirect van invloed op seborroïsch eczeem, denk aan:

  • Het dragen van mutsen en petten.
  • Te lang en te warm douchen.
  • Werken en wonen in droge ruimtes, omdat we de ramen en deuren gesloten houden tijdens de koude maanden.

Wat zijn de symptomen van seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem is vooral een jeukende huiduitslag, waarbij ook roodheid en schilfers komen kijken.
Typisch voor seborroïsch eczeem is dat het in periodes verloopt, de aandoening is dus altijd aanwezig, maar de klachten zijn gelukkig niet altijd even ernstig.

Periodes van eczeem worden gekenmerkt door rode plekken met hevige jeuk en schilfers, meestal beperkt tot enkele afgelijnde zones, vaak symmetrisch aan beide zijden van het gezicht. Deze periodes zijn niet altijd even hevig, in het geval van seborroïsch eczeem zijn ze eerder licht tot matig. Tussen de periodes van eczeem door is de huid vaak nog droog en gevoelig voor irritatie, je kan dan Bepanthen® SeniControl - Dagelijks hydraterende crème gebruiken. Deze intensieve hydraterende crème geeft een dagelijkse complete bescherming. Er werd aangetoond dat bij dagelijks gebruik van Bepanthen® SeniControl - Dagelijks hydraterende crème de periode tussen de opstoten minstens 3 maanden bedraagt*.

Wat te doen bij seborroïsch eczeem?

Beperk allereerst de factoren die seborroïsch eczeem kunnen verergeren. Voorkom stress, vermijd kou en droogte (droge ruimtes), matig of stop het gebruik van zeep en draag geen petten of mutsen als seborroïsch eczeem voorkomt op de hoofdhuid.
Mensen met seborroïsch eczeem hebben van nature een andere vetsamenstelling in de huid: de huid is droger. De eerste stap is om je huid goed te hydrateren. Om de eczeemplekken te behandelen, smeer naar behoefte in met Bepanthen® Eczema.

*96% van alle baby's die de studie vervolledigd hebben, ontwikkelden gedurende 3 maanden geen nieuwe opstoten van extreme droogte (N=50).