Switch Language

Droge huid baby

Een droge huid bij baby’s is vaak niet gevaarlijk, maar kan wel vervelend zijn.
Bij baby’s is het van belang dat ze niet krabben aan een droge huid. Makkelijker gezegd dan gedaan.
Door het krabben wordt het natuurlijke huidherstel tegen gegaan; iets wat juist heel belangrijk is omdat de huid weer een natuurlijke barrière moet kunnen opbouwen.

Hoe ontstaat een droge huid bij kinderen?

Als de hoornlaag van de huid in een goede conditie is - het juiste vochtniveau heeft - kan zij ons optimaal beschermen en voelt de huid soepel, zacht en sterk. Als je baby’tje een droge huid heeft, of droge huidplekjes, bijvoorbeeld in het gezicht of op de handen of benen, zijn de huidvetten op die plekken afgenomen. Er wordt niet alleen minder vocht vastgehouden, de huid kan gevoeliger zijn voor invloeden van buitenaf. 

Lees meer over hoe je een droge huid bij jouw baby kunt herkennen.

Een droge huid kan o.a. ontstaan door:

  • Te lang in een warm badje
  • Chloor in zwembaden (babyzwemmen)
  • Te lang met je kindje douchen
  • Gevoelige huid
  • Allergie

Wat kun je doen voor je baby met droge huidplekken?

Houd de huid goed vet! De huidvetten zijn immers afgenomen waardoor de vochthuishouding ondersteuning kan gebruiken. Bovendien kan een droge huid in het gezicht van je baby rood en ruw worden en kunnen er kloofjes ontstaan.
Een droge huid kan vervelend zijn. Gelukkig heeft Bepanthen® verschillende producten waarmee je de droge huid van je kindje kan verzorgen. Welk product past het beste bij de situatie van jouw baby?

Voor meer verzorgingstips voor de huid van jouw baby. Lees hier.

Bepanthol Babyzalf bij droge, ruwe huidplekjes

Heeft je baby'tje droge, ruwe huidplekjes? Gebruik dan Bepanthol® Babyzalf. Een zalf bestaat voor het grootste gedeelte uit vet. Na het smeren blijft er een vetlaagje achter op de huid dat meestal een tijdje blijft zitten. Naast intensieve verzorging, beschermt een zalf dus ook de huid van je baby tegen invloeden van buitenaf.

Ideaal voor droge wangetjes, lipjes, elleboogjes, knietjes, voetjes, knokkeltjes en vingertjes.

Lees meer over Bepanthol® Babyzalf.

Droge, gevoelige huid

Bij een droge en gevoelige huid is de Bepanthen® Derma Hydraterende crème geschikt. De formule voegt een aangename dimensie toe aan dagelijkse verzorging en bescherming. Het hydrateert, verzacht, verfrist en bevat geen parfum.

Lees meer over Bepanthen® Derma Hydraterende crème.

Droge huid na het zwemmen

Baby'tjes kunnen het heel fijn vinden om te zwemmen. Soms heeft het chloorwater een effect op de gevoelige huid van je kindje. Bij rode, droge plekjes door bijvoorbeeld zwemmen is Bepanthol® Babyzalf geschikt. Het beschermt de huid van je kindje en ondersteunt het natuurlijke huidherstel*.

Lees meer over Bepanthol® Babyzalf.

Droge huid in de winter

Bij rode, droge plekken door bijvoorbeeld koude herfstwind buiten, droge lucht in huis door de verwarming of pijnlijke handen/kloofjes door strenge winterkou is Bepanthol® Babyzalf geschikt. Het beschermt de huid van je kindje en ondersteunt het natuurlijke huidherstel*.

Lees meer over Bepanthol® Babyzalf.

Droge huidplekjes bij je baby

Vaak begin je pas te smeren met Bepanthen® zodra er droge huid(plekjes) op de huid van je kindje verschenen zijn. Zeker als het niet zo vaak voorkomt.

Het kan daarom helpen om droge huid(plekken) eerder te verzorgen of in te smeren. Je hoeft namelijk niet te wachten tot de plekken groot zijn. Smeer een droge, rode of gevoelige huid van je kindje in met bijvoorbeeld Bepanthen® Derma Hydraterende crème. De crème versterkt de huidbarrière en is geschikt voor de verzorging en het onderhoud van de droge en gevoelige huid. Voor kleine plekjes op de huid kun je Bepanthol® Babyzalf gebruiken.

Eczeemplekken op de huid

Je baby heeft last van eczeem , dit kan je behandelen met Bepanthen® Eczema. Een crème bestaat voor het grootste gedeelte uit water waaraan vet is toegevoegd. Een crème smeert vrij gemakkelijk uit,  trekt snel in en heeft een beschermende, verzachtende en verfrissende invloed op de huid.

Bepanthen® Eczema verzacht de rode, jeukende huidplekjes en eczeemplekjes van je kindje. Kalmeert de jeuk binnen 30 minuten en herstelt de huid**.  

Bepanthen® Eczema is een medisch hulpmiddel en is vrij verkrijgbaar in de (online) apotheek, bij parafarmacie en bij Kruidvat. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Lees meer over Bepanthen® Eczema.

Babyhuid met neiging tot atopie is kwetsbaarder dan een normale babyhuid; de ongemakken zijn dan ook nooit ver weg. Doordat er zoveel verschillende oorzaken zijn, is het vaak moeilijk om ze te achterhalen en ze te vermijden. Daarom is het raadzaam de huid zorgvuldig te onderhouden met aangepaste producten, zelfs wanneer er geen tekenen van een opstoot zijn. Het is immers aangetoond dat dagelijkse hydratatie van de huid een belangrijke factor is om de huid gezond en soepel te houden, haar te beschermen en om de opstootvrije periodes te verlengen. 

Bepanthen® SensiControl Dagelijkse hydraterende crème beschemt en houdt de babyhuid soepel en gezond. Er werd aangetoond dat bij dagelijks gebruik van Bepanthen® SensiControl Dagelijkse hydraterende crème de periode tussen de opstoten met minstens 3 maanden verlengd kan worden.***

Tips bij een droge huid

  • Gebruik lauw water als je je baby wast. Heet water droogt de huid uit.
  • Geef niet te lang een bad, de huid kan hierdoor uitdrogen.
  • Gebruik douche-olie zonder zeep en een milde shampoo.
  • Houd de babyhuid goed vet met een vette crème.
  • Bescherm de huid van jouw baby tegen de zon. Gebruik factor 50+.

*Dankzij pro-vitamine B5
**Stettler H, et al. KOM Dermatology. 2016. 11(7): 1-8
***96% van de baby’s die de klinische studie voltooiden, ontwikkelden gedurende drie maanden geen
nieuwe pieken van extreme droge huid, N = 50