Verschillende soorten eczeem | Bepanthen Belgium
Switch Language

Verschillende soorten eczeem

Eczeem: verschillende varianten

Eczeem is een verzamelnaam van allerlei aandoeningen die rode, jeukende uitslag tot gevolg hebben. Kortgezegd is eczeem een ontsteking van de bovenste huidlagen met als gevolg jeuk, roodheid en zwelling.
Bij elke vorm van eczeem kan een verdikking en verharding van de huid ontstaan door wrijven en krabben. Eczeem komt voor bij alle leeftijden: van baby’s tot kinderen, van volwassenen tot oudere mensen.

Contacteczeem

Bij contacteczeem kan de oorzaak vaak achterhaald worden. Het eczeem is namelijk getriggerd door contact met een stof die allergie kan veroorzaken. Contacteczeem is een flink jeukende huidontsteking, die vaak beperkt blijft tot één eczeemplek. De jeuk en roodheid houdt een paar uur tot een paar dagen aan.

Constitutioneel (atopisch) eczeem

Constitutioneel of atopisch eczeem is een chronisch jeukende huiduitslag of huid door een ontsteking. De stof of situatie die de eczeem triggert, is vaak niet aanwijsbaar. Bij 90% ontstaat de aandoening voor het 5e levensjaar. Bij de helft is het eczeem voor de puberteit verdwenen.

Eczeem behandelen

Mensen met eczeem hebben van nature een andere vetsamenstelling in de huid; de huid is droger. De eerste stap om je huid met neiging tot eczeem goed te verzorgen is de huid te hydrateren. Hiervoor kan je Bepanthen® SeniControl - Dagelijks hydraterende crème gebruiken. Tijdens een opstoot smeer je de rode, jeukende eczeemplekken naar behoefte in met Bepanthen® Eczema.

Lees meer over Bepanthen® Eczema.

Als de hoornlaag in een goede conditie is - het juiste vochtniveau heeft - kan zij ons optimaal beschermen en voelt de huid soepel, zacht en sterk. Als je last hebt van een droge huid zijn de huidvetten afgenomen. Er wordt niet alleen minder vocht vastgehouden, de huid kan gevoeliger zijn voor invloeden van buitenaf. Wist je dat de huid  sneller uitdroogt bij te heet douchen?

Eczeem voorkomen

Het kan helpen om de plekjes die gevoelig zijn voor eczeem eerder te behandelen. Je hoeft namelijk niet te wachten tot de klachten echt vervelend worden of de huidplekken groot zijn. Probeer eczeem voor te zijn door je huid goed in te smeren, bijvoorbeeld met Bepanthen® SeniControl - Dagelijks hydraterende crème. Met Bepanthen® SeniControl - Dagelijks hydraterende crème, minstens 3 maand opstootvrij*.

Tips bij eczeem

 1. Gebruik lauw water als je je wast.
 2. Draag handschoenen als je schoonmaakmiddelen gebruikt.
 3. Douch niet te lang en te heet.
 4. Gebruik douche-olie (geen zeep) en een milde shampoo.
 5. Houd je huid goed vet met een vette zalf of een crème bijvoorbeeld Bepanthen® SeniControl - Dagelijks hydraterende crème. Een crème is geschikt voor grotere huidoppervlakten.
 6. Bescherm je huid tegen de zon. Gebruik minimaal factor 50.
 7. Doorbreek de vicieuze cirkel: probeer zo weinig mogelijk te krabben als je jeuk hebt. Krabben beschadigt de huid waardoor schimmels en bacteriën makkelijker de huid binnendringen. Zo kunnen nieuwe irritaties, beschadigingen of infecties ontstaan. 

Waarom Bepanthen Eczema

 1. Zonder cortisone
 2. Verlicht roodheid jeuk binnen 30 minuten**
 3. Herstelt de natuurlijke huidbarrière
 4. Kan op het gezicht aangebracht worden
 5. Kleeft niet
 6. Zonder parfum, cortisone en bewaarmiddelen

* 96% van de baby’s die de klinische studie voltooiden, ontwikkelden gedurende drie maanden geen nieuwe pieken van extreme droge huid, N = 50
**Stettler H, et al. KOM Dermatology. 2016. 11(7): 1-8
 

Curve Image Eczeem

Onze producten

Bepanthen Eczema 20g

Bepanthen Eczema

Vanaf de eerste tekenen van lichte tot matige eczeem. Verlicht jeuk en roodheid binnen 30 minuten en ondersteunt het natuurlijke huidherstel. Zonder cortisone.

Bepanthen Sensi Daily Control

Bepanthen SensiControl Dagelijkse hydraterende crème

Bepanthen® SensiControl Dagelijkse hydraterende crème helpt de huid met neiging tot eczeem te beheersen dankzij dagelijkse hydratatie (24h) tussen de opstoten. Minstens drie maanden zonder opstoot*. Met prebiotica.