Eczeem bij je baby | Bepanthen Belgium
Switch Language

Eczeem bij baby's | Een kwetsbaar huidje

Baby’s hebben een heel kwetsbaar huidje en kunnen makkelijk huidproblemen krijgen. Eczeem bij een baby kan veel jeuk veroorzaken en kan bovendien erg vervelend zijn.

Eczeem bij baby's | Waar ontstaat eczeem?

Baby’s kunnen al in een vroeg stadium eczeemplekjes ontwikkelen, vooral ter hoogte van de ellebogen en knieholtes. Baby’s kunnen al in de eerste weken na de geboorte te maken krijgen met rode, jeukende eczeemplekjes op het gevoelige babyhuidje. 

Eczeem bij baby's | Oorzaken

Na astma is eczeem één van de meest voorkomende chronische aandoeningen bij kinderen. Eczeem bij baby’s ontstaat om verschillende redenen. Aanleg of erfelijkheid spelen vaak een rol. Andere oorzaken van eczeem bij je kleintje kunnen zijn:

 • Allergenen, dit zijn stoffen die een allergie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld: latex, nikkel en rubber.
 • Niet-allergene factoren. Zo is bekend dat water, zeep, wol en voedsel eczeem kunnen uitlokken of verergeren.
 • Andere factoren zoals droge huid, droge lucht, warmte, fel zonlicht kunnen eczeem uitlokken en verergeren.

Eczeem bij baby's | Kan het kwaad?

Ondanks dat de jeuk en de plekjes die door eczeem worden veroorzaakt heel erg vervelend kunnen zijn voor je kleintje, is eczeem niet direct gevaarlijk. De meeste baby’s met eczeem hebben een zogenaamde ‘milde vorm’ van eczeem. Je kindje kan over eczeem ‘heen groeien’, waardoor er op latere leeftijd geen eczeemplekken meer zullen ontstaan.

Eczeem bij baby's | Houd de huid in de gaten

Het is is wel belangrijk om de huid van je kleintje goed in de gaten te houden. Door het veelvuldige krabben (met soms te scherpe nageltjes) kunnen er kleine wondjes ontstaan die kunnen gaan infecteren.
Het is daarom van belang de jeuk die eczeem bij baby’s veroorzaakt zo snel mogelijk en effectief op de nog intacte huid te behandelen met bijvoorbeeld een crème zoals Bepanthen® Eczema. Deze crème is zelfs voor de allerkleinsten geschikt en verkrijgbaar in een kleine variant van 20 gram.

Eczeem bij baby's | Hoe te behandelen

Eczeem bij je baby kan je doeltreffend behandelen met Bepanthen® Eczema. De crème zonder cortisone verlicht snel roodheid en jeuk veroorzaakt door occasionele huidirritaties zoals eczeem, droogheid en allergische reacties.

Bepanthen® Eczema is geschikt voor baby’s en bevat geen cortisone. De crème kan worden gebruikt bij mild tot matig eczeem op de intacte huid.

Baby’s met eczeem hebben van nature een andere vetsamenstelling in de huid: de huid is droger. De eerste stap is om de huid van je kleintje goed te verzorgen zodat het eczeem rustig blijft. Smeer de eczeemplekjes op je baby’s huidje in met Bepanthen® Eczema vanaf de eerste tekenen van een opstoot.

Eczeem bij baby's | 8 tips bij eczeem

 • Gebruik lauw water als je je baby wast.
 • Houd haar/zijn nageltjes kort zodat je baby haar/zijn huidje zo min mogelijk ‘open’ krabt. Eventueel kan je sokken over de handjes doen om je kind tegen het krabben te beschermen.
 • Zorg dat het badje van je baby niet te warm is en laat je baby niet te lang in het bad.
 • Gebruik douche-olie (geen zeep), een milde shampoo, dode zeezout, of azijn in het badje.
 • Houd de huid van je baby goed vet met een vette crème zoals bijvoorbeeld Bepanthen® SeniControl - Dagelijks hydraterende crème.
 • Bescherm de huid van je baby tegen de zon. Gebruik minimaal factor 50.
 • Doorbreek de vicieuze cirkel van krabben: probeer je kind zo min mogelijk te laten krabben als het jeukt. Krabben beschadigt de huid waardoor schimmels en bacteriën makkelijker de huid binnendringen. Zo kunnen nieuwe irritaties, beschadigingen of infecties ontstaan. 
 • Na het insmeren met Bepanthen® Eczema kan het helpen je baby af te leiden door bijvoorbeeld een boekje te lezen.

Eczeem bij baby's | Voorkomen

Het kan helpen om de plekjes bij je baby die gevoelig zijn voor eczeem eerder te behandelen. Je hoeft namelijk niet te wachten tot de klachten echt vervelend worden of de plekken groot zijn.
Probeer eczeem bij je kleintje te voorkomen door het zachte gevoelige huidje goed te hydrateren met bijvoorbeeld Bepanthen® SeniControl - Dagelijks hydraterende crème. Klinisch getest en minstens 3 maanden zonder opstoot*.

Eczeem behandelen | Ervaringen met Bepanthen Eczema

Wij vinden het belangrijk om open en eerlijk te delen wat anderen vinden van Bepanthen®. Op de Bepanthen® Eczema productpagina vind je ervaringen van gebruikers. We zijn ook benieuwd wat jij van ons product vindt. Laat ons weten hoe jouw ervaring met Bepanthen® was en help andere consumenten de juiste keuze te maken.

Waar kan ik Bepanthen® Eczema kopen?

Waarom Bepanthen Eczema?

1.    Verlicht roodheid en jeuk binnen 30 minuten**
2.    Herstelt de natuurlijke huidbarrière  
3.    Kan op het gezicht aangebracht worden
4.    Kleeft niet
5.    Zonder parfum, cortisone en bewaarmiddelen


* 96% van de baby’s die de klinische studie voltooiden, ontwikkelden gedurende drie maanden geen nieuwe pieken van extreme droge huid, N = 50
**Stettler H, et al. KOM Dermatology. 2016. 11(7): 1-8

Curve Image Eczeem

Onze producten

Bepanthen Eczema 20g

Bepanthen Eczema

Vanaf de eerste tekenen van lichte tot matige eczeem. Verlicht jeuk en roodheid binnen 30 minuten en ondersteunt het natuurlijke huidherstel. Zonder cortisone.

Bepanthen Sensi Daily Control

Bepanthen SensiControl Dagelijkse hydraterende crème

Bepanthen® SensiControl Dagelijkse hydraterende crème helpt de huid met neiging tot eczeem te beheersen dankzij dagelijkse hydratatie (24h) tussen de opstoten. Minstens drie maanden zonder opstoot*. Met prebiotica.