Littekens voorkomen en behandelen | Bepanthen Belgium
Switch Language

Hoe voorkom je littekens?

Littekens vertellen het verhaal van onze reis door het leven, van schaafwondjes door spelen in de tuin tot een grote operatie, ze roepen goede of slechte herinneringen op. We begrijpen dat veel mensen hun littekens niet mooi of psychologisch ongemakkelijk vinden, en daarom hebben we een product ontwikkeld voor een goede wondverzorging om zo het voorkomen van littekens te bewerkstelligen.

Hoe werkt het genezingsproces en littekenvorming?

Direct na het veroorzaken van een wond begint een complex wondhelingsproces, met opeenvolgende fasen. Tijdens deze fasen is het belangrijk om goede wondverzorging toe te passen om een litteken te voorkomen of in ieder geval het risico op littekenvorming te verminderen.

Littekens | De ontstekingsfase

Bloeden helpt de bacteriën uit de wond af te voeren. Na het bloeden begint een ontstekingsreactie van ons lichaam waarbij de dode celresten en microben worden verwijderd en het lichaam ons beschermt tegen externe agressoren.

Tijdens deze fase, die 1 tot 3 dagen duurt, is het gebruik van een wondgel wenselijk om zo infecties te voorkomen, de heling te versnellen en de pijn te verlichten.

Littekens | De reparatiefase

In het weefsel rond het wondje wordt collageen aangemaakt om de huid te reconstrueren en het gat, de snee of kras veroorzaakt door de wond ‘te vullen’.

Tijdens deze fase, die tussen de drie en vijftien dagen duurt, is het raadzaam om een wondgel aan te brengen om een litteken te voorkomen of het risico op een litteken te verminderen.

Littekens | Remodelleringsfase

Tijdens deze fase wordt de huid rondom de wond versterkt. Deze fase kan tot twee jaar duren en bepaalt het uiteindelijke resultaat en mogelijk uiterlijk van het litteken. Een gebrek aan hydratatie van de huid kan de vorming van een zichtbaarder litteken veroorzaken. Een wondgel helpt om een optimaal niveau van weefselhydratatie te behouden.

Verminder het risico op littekens

Bepanthen® Wondgel 4 in 1* kan je helpen gedurende de drie verschillende fasen van het wondhelingsproces. De wondgel vermindert namelijk het risico op littekens onder andere bij schaafwonden, snijwonden en oppervlakkige brandwonden. Geschikt voor het hele gezin, van jong tot oud.

Lees meer over Bepanthen® Wondgel 4 in 1.

*Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing

Curve Image Wond

Onze producten

Bepanthen Wondgel

Bepanthen Wondgel

Bepanthen® Wondgel 4 in 1 is een “slimme hydrogel” die zorgt voor verzorging van oppervlakkige wonden zoals snijwonden, schaaf- en brandwonden, huidkloven, en zonnebrand. Met een 4 in 1 werking: versnelde wondheling, onmiddelijke pijnverlichting, helpt infectie te voorkomen, vermindert het risico op littekens. Zonder parfum en zonder kleurstoffen.