7 tips bij een jeukende anus | Bepanthen Belgium
Switch Language

Last van jeuk aan de anus | 7 tips

Heb je last van jeuk aan de anus? Lees in dit artikel 7 tips bij een jeukende anus. Anale jeuk komt veel voor. De medische term voor anale jeuk is pruritus ani.

Wat is pruritus ani?

Jeuk aan de anus is om te beginnen vervelend, maar niet ernstig. Je staat hierin niet alleen. Jeuk rond de anus wordt ervaren als een geïrriteerd of branderig gevoel aan de huid bij de anus. De jeuk zit dus niet inwendig maar aan het huidoppervlak. Veelal heeft men ’s nachts last van anale jeuk.

Wat is de oorzaak van anale jeuk?

Oorzaken van een jeukende anus kunnen zeer divers zijn.

  • een slechte hygiëne kan zorgen voor ontlasting die achterblijft
  • een vochtige anus wat leidt tot irritatie en jeuk
  • teveel en verkeerde verzorging leiden tot klachten, denk aan het gebruik van zeep
  • gebruik van vochtig toiletpapier, toiletpapier met alcohol of toiletpapier met bepaalde toevoegingen zoals parfum kan jeuk veroorzaken
  • niet goed drogen van de anale zone kan leiden tot klachten

7 tips bij een jeukende anus

Tip 1 - Niet krabben

Wat je ook doet, ga niet krabben. De jeuk kan zo erg zijn dat je de noodzaak voelt om te krabben, maar dit maakt de klachten alleen maar erger. De jeuk, irritatie en roodheid bij de anus kunnen door krabben zelfs toenemen en langer duren.

Tip 2 – Snelle verlichting

Dat je de noodzaak voelt om te krabben, geeft aan dat de klachten vervelend zijn. De klachten kunnen snel verlicht worden met het smeren van bepaalde zalven of crèmes. Gebruik geen zalven of crèmes waarvan onduidelijk is of er irriterende stoffen inzitten.

Bepanthen® kan je helpen de jeukklachten te verminderen. Het is belangrijk om de vicieuze cirkel van jeuk en krabben te doorbreken. Bepanthen® Eczema verlicht jeuk en roodheid en herstelt de huid, bijvoorbeeld ook op intieme plekken zoals de anus. Lees meer over Bepanthen® Eczema.

Tip 3 – Goede hygiëne

Mocht je last hebben van een jeukende anus dan helpt het meteen om extra goed op de hygiëne te letten. Zorg dat de anus goed schoon en droog is als je naar de wc bent geweest. En was je handen goed ervoor en erna.

Tip 4 – Gebruik normaal toiletpapier en geen zeep

Gebruik gewoon toiletpapier en maak dit eventueel vochtig met water om de anus goed schoon te maken. Zorg dat de anus altijd goed droog is door deze aan de lucht te drogen. Wacht daarom even voordat je het ondergoed weer aantrekt. Gebruik geen vochtig toiletpapier waar toevoegingen als alcohol of parfum in zitten en gebruik ook geen zeep. Dit kan de klachten verergeren.

Tip 5 – Dep de anus in plaats van vegen

Het lijkt misschien gek maar je kunt beter deppen dan vegen. Ons advies: dep de anus voorzichtig droog. Vegen kan leiden tot meer jeuk omdat dit een geïrriteerde anus juist verder kan irriteren.

Tip 6 – Draag de juiste kleding

We zijn steeds meer gewend om strak ondergoed en lingerie te dragen. Kleding die wat losser zit, geeft echter meer ruimte voor de huid om te ademen. Draag daarnaast zoveel mogelijk ondergoed en lingerie gemaakt van katoen. Deze stof ademt het beste en is bijvoorbeeld veel beter dan synthetische materialen.

Tip 7 - Raadpleeg alsnog de huisarts

Mochten bovenstaande tips niet helpen om de klachten te verlichten? Raadpleeg alsnog de huisarts bij het aanblijven van de klachten. Veel mensen kennen enige schaamte, maar weet dat anale jeuk een veel voorkomende klacht is die de huisarts regelmatig zal horen.

Aambeien, wormen, anusscheurtje

In het geval van aambeien, wormen of een anusscheurtje raadpleeg dan steeds een arts. Aambeien en anusscheurtjes gaan vaak vanzelf over. Voor aambeien zijn overigens ook specifieke hulpmiddelen verkrijgbaar. Bepanthen® Eczema is niet geschikt om bij deze aandoeningen te gebruiken.

Aambeien

Bij anale jeuk denken veel mensen gelijk aan aambeien, maar slechts bij sommige mensen geven de aambeien klachten als jeuk of een branderig gevoel rondom de anus.

Anusscheurtje

Ook kan een anusscheurtje leiden tot jeuk. Een anusscheurtje kun je meestal ontdekken door bloed aan het toiletpapier.

Wormen

Ten slotte kunnen ook wormen leiden tot jeuk. Wormen of aarsmaden komen vooral bij kinderen voor en kunnen ontdekt worden in de ontlasting van het kind.

Raadpleeg alsnog de huisarts

Mocht je geen last hebben van aambeien, wormen of anusscheurtjes maar helpen bovenstaande tips niet om de klachten te verlichten? Raadpleeg alsnog de huisarts bij het aanblijven van de klachten. Veel mensen kennen enige schaamte, maar weet dat anale jeuk een veel voorkomende klacht is die de huisarts regelmatig zal horen.

Curve Image Huiduitslag

Onze producten

Bepanthen Eczema 20g

Bepanthen Eczema

Vanaf de eerste tekenen van lichte tot matige eczeem. Verlicht jeuk en roodheid binnen 30 minuten en ondersteunt het natuurlijke huidherstel. Zonder cortisone.