Switch Language

Hoe de wondheling versnellen?

In het dagelijkse leven is een klein ongelukje snel gebeurd, vaak met een wonde tot gevolg. Gelukkig zijn veel van deze alledaagse verwondingen eenvoudig te behandelen.  Wondjes hebben echter, hoe klein dan ook, invloed op ons algemeen welzijn.

Wil je weten hoe je de wondheling versnelt?

Lees hier de tips van onze experte:

Cécile, onze experte in eerste hulp, kwam op bezoek bij @liesellove.be om tips te geven over hoe je het wondhelingssproces bij verschillende wondjes kan bevorderen en versnellen. Op deze manier zal de pijn snel verdwijnen en verkleint het risico op littekens. Om de wondheling te bevorderen is het voldoende de wonde goed te verzorgen, van het reinigen tot de effectieve behandeling, met behulp van helende bestanddelen. Ontdek hieronder de tips van onze experte in EHBO:

"Mijn kinderen zijn nogal bezige bijtjes, vooral de jongste. Die doet echt de gekste dingen, wat maakt dat we vaak te maken hebben met schaafwondjes"

Valérie

Bevorder en versnel de wondheling

Schaaf- en snijwondjes

Tijdens het ravotten kan je kind zich snel snijden aan een scherp voorwerp of op de grond vallen. Om schaaf- en snijwondjes te behandelen, ga je allereerst zorgen dat je handen proper gewassen zijn. Daarna kan je de wonde reinigen met lauw kraantjeswater en dan simpelweg met een steriel kompres ontsmetten. Ten slotte kan je Bepanthen® Wongel 4 in 1 aanbrengen om de wondheling te bevorderen en te versnellen. Indien er toch een infectie optreedt, is het sterk aangeraden je arts te raadplegen.

Zonnebrand

Bij zonnebrand is het aangewezen om de huid eerst te laten afkoelen. Een paar minuten onder een lauwe douche is hier optimaal voor. Eens de huid afgekoeld is, kan men een wondgel zoals Bepanthen® Wondgel 4 in 1 gebruiken. Bekijk de video voor meer informatie over hoe je de wondheling bij zonnebrand kan versnellen! Indien de huid na twee dagen nog steeds felrood is of er vormen zich blaren op de wonde, dan is het sterk aangeraden je arts te raadplegen.

Brandwondjes

Bij brandwondjes is het aangeraden de wonde langer af te koelen. Dit kan het best door de wonde 20  minuutjes onder lauw kraantjeswater te houden. Daarna afdrogen met een steriel kompres en opnieuw een wondgel zoals Bepanthen® Wondgel 4 in 1 gebruiken. De wonde mag verschillende keren per dag behandeld worden. Wanneer het gaat over een brandwonde die groter is dan een muntstuk van 2 euro of de wonde heeft geen rode kleur en  is niet pijnlijk, raadpleeg dan best je arts. Bekijk de video hierboven voor meer informatie hoe je de wondheling bij een brandwondje kan versnellen!

Wondjes bij de mama's

Maar ook als nieuwe mama kan je dagelijks wondjes oplopen. Een mes dat uitschiet bij het snijden van groenten in de keuken, een verbande pols door het controleren van de melktemperatuur of een vinger tussen de babyautostoel. Geen paniek, ontdek hier enkele tips voor het behandelen van deze dagelijkse wondjes. 


Date-of-approval-18-11-2021- CH-20211110-111