Switch Language

Eczeem | Meest voorkomende huidaandoening bij Belgische kinderen

Eczeem is een chronische aandoening – meest voorkomende huidaandoening bij Belgische kinderen

Wist je dat 1 op de 5 kinderen last heeft van eczeem en 3% van de volwassen last hebben van jeukende huidaandoeningen? Volgens de internationale studie ISAAC heeft 11,6 procent van de 6- en 7-jarigen in België last van huiduitslag. Voor deze mensen is het dagelijkse leven niet altijd even makkelijk. Naast de jeuk en schaamte is er ook het slaaptekort, het stoppen met hobby’s en het terugtrekken van het sociale leven*.

Wat is eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam van allerlei aandoeningen die rode, jeukende uitslag tot gevolg hebben. Kortgezegd is eczeem een ontsteking van de bovenste huidlagen met als gevolg jeuk, roodheid en zwelling. Bij elke vorm van eczeem kan een verdikking en verharding van de huid ontstaan door wrijven en krabben. Eczeem komt voor bij alle leeftijden: van eczeem bij baby’s tot eczeem bij kinderen, van volwassenen tot oudere mensen.

Eczeem komt daarnaast voor op verschillende plekken op het lichaam. Onder andere op het gezicht, op de handen, benen, voeten en ellebogen.

Bepanthen® heeft een alomvattende aanpak voor de huid met neiging to eczeem.

Vanaf de eerste tekenen van een opstoot: Bepanthen® Eczema is geschikt voor mild tot matig eczeem. Verlicht jeuk en roodheid binnen 30 minuten**

Tussen de opstoten: Bepanthen® SensiControl - Dagelijkse hydraterende crème  helpt huid met neiging tot eczeem te beheersen. Versterkt de huid dagelijks zodat de periode tussen de opstoten minstens 3 maanden bedraagt***

Oorzaak van eczeem

De oorzaak van eczeem is vaak niet bekend. Wel weten we dat er verschillende factoren een rol spelen bij het ontstaan van eczeem:

  • Aanleg of erfelijkheid
  • Allergenen, dit zijn stoffen die een allergie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld: latex, nikkel en rubber
  • Niet-allergene factoren. Zo is bekend dat water, zeep, wol, alcohol en voedsel eczeem kunnen uitlokken of verergeren
  • Andere factoren zoals droge huid, droge lucht, warmte, fel zonlicht, transpiratie en stress kunnen eczeem uitlokken en verergeren

Soorten eczeem

Eczeem is niet bij iedereen hetzelfde. Er zijn verschillende soorten eczeem.

Contacteczeem

Bij contacteczeem kan de oorzaak vaak achterhaald worden. Het eczeem is namelijk getriggerd door contact met een stof die allergie kan veroorzaken. Contacteczeem is een flink jeukende huidontsteking, die vaak beperkt blijft tot één eczeemplek. De jeuk en roodheid houdt een paar uur tot een paar dagen aan.

Atopisch eczeem of constitutioneel eczeem

Constitutioneel of atopisch eczeem is een chronisch jeukende huiduitslag of huid door een ontsteking. De stof of situatie die de eczeem uitlokt, is vaak niet aanwijsbaar. Bij 90% ontstaat de aandoening voor het 5e levensjaar. Bij de helft is het eczeem voor de puberteit verdwenen.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem een milde vorm van eczeem die veel voorkomt. Ongeveer één op de twintig mensen heeft last van seborroïsch eczeem. Je herkent het aan een rode huid met gele, vettige schilfers. Deze vorm kan jeuken. Meestal zitten de plekjes in het gezicht, vooral bij de neus, wenkbrauwen en haarlijn.

Zwemmerseczeem

In tegenstelling tot wat de naam beweert is zwemmerseczeem geen vorm van eczeem. Zwemmerseczeem is een schimmelinfectie aan de voeten die zorgt voor schilfertjes en jeuk.

Behandeling van eczeem | Bepanthen ’s alomvattende aanpak

Mensen met eczeem hebben van nature een andere vetsamenstelling in de huid: de huid is droger. De eerste stap is om je huid goed te verzorgen tussen de opstoten. Smeer dagelijks Bepanthen® SensiControl - Dagelijkse hydraterende crème naar behoefte in om de huid met neiging tot eczeem te beheersen.

*www.eczemanet.be/dag
** Stettler H, et al. KOM Dermatology. 2016. 11(7): 1-8
***96% of babies completing the clinical study did not develop new peaks of extreme skin dryness over three months, N=50

Curve Image Eczeem